Beat the microbead

Plastic vergaat nooit, maar degradeert alleen tot steeds kleinere stukjes. Eerst tot ‘microplastics’, stukjes plastic die kleiner zijn dan 5 millimeter, en dan tot de nog veel kleinere ‘nanoplastics’, die niet meer met het blote oog waarneembaar zijn.

Plastic in cosmetica

In heel veel verzorgingsproducten, zoals bijvoorbeeld gezichtscrème en lippenstift, zitten minuscule stukjes plastic. Deze microplastics, die je met het blote oog niet of nauwelijks kunt zien, komen via ons doucheputje in het rioolstelsel terecht. Ze zijn zo klein dat ze door de filters van waterzuiveringsinstallaties heen glippen en in rivieren en oceanen terechtkomen, waar ze onderdeel worden van de plasticsoep. Zeedieren krijgen microplastics binnen en via de voedselketen belanden ze ook op ons bord. Wat zal dat met onze gezondheid doen?

Beat the Microbead

Met onze gratis app Beat the Microbead kun je zelf al je verzorgingsproducten scannen om te zien of er plastic in zit.  Plastic Soup Foundation voert al negen jaar campagne tegen microplastics in cosmetica en we zijn er al in geslaagd om plastic microkorrels uit tandpasta en scrubs te laten verwijderen. Nu is het tijd om het grotere probleem aan te pakken: wij willen een stop op het gebruik van ALLE plastics in verzorgingsproducten.

Met onze Beat the Microbead-app behalen we al groot succes en we krijgen dagelijks nieuwe gebruikers erbij. Hier zijn we natuurlijk super trots op. Elke keer als er een product gescand wordt, voeren wij deze, na een screening, in de app toe aan onze database.

Waarom we jouw hulp hard nodig hebben:

1. Om de app gratis te houden voor iedereen
  2. Om alle producten te checken en één voor één toe te voegen aan onze database (voor elke euro kunnen wij weer 2 producten toevoegen aan onze database!)
  3. Om de industrie met al die verzamelde informatie om de oren te slaan
  4. Om de politiek te overtuigen
  5. Om de app nóg gebruiksvriendelijker te maken.

Dus doneer nu en help ons in de strijd tegen microplastics in cosmetica!

Hebben jullie de uitzending van Keuringsdienst van Waarde gezien? Teun van de Keuken confronteerde daarin de Nederlandse Cosmetica Vereniging aan de hand van ons onderzoek met de vraag waarom producenten niet transparanter zijn over het gebruik van plastic in verzorgingsproducten. Ook bij Jinek werd dit nog een keer herhaald.

Iedereen moet zelf kunnen bepalen!

Je zou toch als consument zelf moeten kunnen kiezen of je een product mét of zónder plastic wil? Om die keuze te kunnen maken heb je nu ‘een scheikundediploma en een microscoop nodig,’ verzuchtte Van de Keuken.

Hij wees vervolgens op de gratis app Beat the Microbead van ‘de knappe koppen van Plastic Soup Foundation’ (toen zaten we wel een beetje te blozen voor de tv) waarmee iedereen zelf zijn producten kan scannen en meteen kan zien of en welke microplastics erin zitten.

Kijk de aflevering hier!